računi featured

Store4: Maloprodaja – Računi

Račun je poslovni dokument izdan od strane prodavača kupcu. U njemu se navode nazivi, količine i cijene dogovorene za proizvode i usluge koje je prodavač osigurao kupcu. Svi računi vaše firme nalaze se na jednom mjestu, unutar maloprodaje. Na našem ekranu nalazi se lista svih računa, te opcije za filtriranje. Svaka stavka ima opciju za uređivanje statusa i dodatne opcije.

Uz Store4 aplikaciju upravljanje računima firme nikad nije bilo lakše. Slijedi primjer Store4 računa


racuni maloprodaja

Kao što je vidljivo na slici, svaki račun ima naglašen status. Može biti plaćen, neplaćen i poslan. To stanje moguće je promijeniti klikom na izbornik s postavkama. Kada se prvi put kreira račun, automatski dobije oznaku „Neplaćeno“.


A) Neplaćeno:racuni neplacen

U slučaju kada račun ima oznaku „Neplaćeno“, klikom na izbornik s postavama moguće ga je označiti kao poslano, Platiti i napraviti kopiju.

Odaberete li opciju plati, otvorit će se novi obrazac gdje će se automatski ispisati broj računa, koliki je iznos za plaćanje, te će te moći odabrati način plaćanja datum plaćanja i referencu.

plati new


B) Plaćenoracuni placeno

Ako je račun plaćen, u izborniku s postavkama moguće ga je označiti kao poslano, napraviti otpremnicu ili napraviti kopiju računa.

Odaberete li opciju napravi otpremnicu, kreirat će se novi dokument u odjeljku otpremnice kojeg je također moguće obrađivati.
Detaljnije o otpremnicama pogledajte na Store4: Maloprodaja – Otpremnice.


C) Poslano:racuni poslano

U slučaju kada račun ima oznaku „Poslano“, klikom na zupčasti izbornik moguće je odabrati „Plati“  ili napraviti kopiju računa.

Dodavanje računa

Za dodavanje novog računa potrebno je kliknuti na ikonu plus „+“ koja se nalazi u desnom kutu zaslona. Nakon toga pojavit će ekran za dodavanje novog računa:

racuni add

 1. Odaberite Kupca – Molimo odaberite klijenta iz padajućeg izbornika
 2. Dokument # – Ovo polje će biti automatski generirano, ali je moguće i ručno unijeti broj dokumenta po želji (klikom na link „Uredi broj dokumenta“)
 3. Referenca # – Upišite referentni broj
 4. Račun prema – Upišite adresu kupca
 5. Datum izdavanja – Datum izdavanja dokumenta
 6. Dodijeljeno -Tko je napisao račun
 7. Poslati prema – Napišite adresu pošiljke
 8. Datum dostave – Datum kada će biti obavljena dostava
 9. Valuta Odaberite -Valutu plaćanja
 10. Dostavljeno od – Izaberite odakle dolazi pošiljka
 11. Email
 12. Oporezivost stavki – Porez uključen ili isključen
 13. Smeće – Moguće je izbrisati stavku
 14. Plus ikona -Dodaj novu stavku

Prikaz računa

Za prikaz računa kliknite jednostavno na broj dokumenta računa ili na ikonu/izbornik s tri točkice, te odaberite opciju pregled. Nakon toga otvorit će vam se ekran za prikaz otpremnice na kojem se nalaze: podaci o kupcu, podaci o proizvodima, podaci o naplati i isporuci, te podaci o plaćanju. U desnom dijelu ekrana nalaze se obavijesti, komentari i vezani dokumenti.

1. Prikaz dokumenta – Ekran prikazan na donjoj slici, prikazuje detalje računa.

racun preview

2. Vezani dokumenti – Dokumenti vezani s odabranom otpremnicom

racun vezani doc

3. Obavijesti – Ovdje će biti prikazana svaka obavijest vezana uz dokument poput izmjena na dokumentu ili komentara.

racun obavjesti

4. Komentari – Razmjena povjerljivih informacija je jako važna za Vaše poslovanje. Koristite naš sustav za komentiranje za sigurno komunikaciju s vašim zaposlenima.

racun komentari

racun izbornik

 

5. Izbornik – Nalazi se u donjem desnom kutu zaslona, te sadrži dodatne opcije.

 • Prva opcija je da pripadajući dokument pošaljete putem e-mail-a.
 • Druga opcija je da isprintate odabrani dokument
 • Sljedeća je da ga preuzmete kao PDF
 • Naposljetku iz tog izbornika se možete vratiti na listu računajednim klikom na ikonicu “Lista”.

Uređivanje računa

Za uređivanje računa potrebno je kliknuti na točkasti izbornik željenog računa i odabrati uredi, ili jednostavno kliknite na račun te kada vam otvori detalje u desnom kutu kliknite na ikonu olovke. I jedan i drugi način vodi vas na obrazac za uređivanje računa koji izgleda ovako:

racuni uredi


Uklanjanje računa

Store4 omogućava brisanje pojedinačno računa ili više računa istovremeno. Potrebno je iz tablice računa odabrati račun/e koji/e treba obrisati, te preći mišem preko ikonice plus (u donjem desnom kutu) i odabrati opciju obriši.

racuni ukloni

Nakon toga otvara se izbornik na kojem je prikazano koje stavke su odabrane za brisanje, i potrebno je odabrati opciju ukloni ukoliko ih sigurno želimo izbrisati.

racuni potvrdi ukloni

 


Ukoliko Vas zanima kako bi Store4 unaprijedio Vaše poslovanje, kontaktirajte nas na stranici www.ingeniumweb.hr.